Week 46: Verkiezingen, Chinese regulatie en vaccin-nieuws.

De verkiezingen van de Verenigde Staten zijn voorbij, maar de onrust omtrent de verkiezingen heerst nog steeds. 

Ondanks dat de verkiezingen voorbij zijn, is er nog een grote onrust en verdeling tussen de campagnes van President Trump en President-Elect Biden. De beurs heeft rustiger gereageerd dan verwacht op de uitslag van de verkiezingen.  

Dit komt waarschijnlijk omdat het weinig uitmaakt wie wint zolang er een verdeling is tussen het Huis van afgevaardigden en het Senaat. Een verdeling hiervan zorgt dat extreme veranderingen, zoals tax regulatie die de democraten willen invoeren, onwaarschijnlijk is.
Wellicht gebeurt dit in de toekomst, maar de impact zal dan ook maginaal zijn op lange termijn.


China pakt bedrijven aan met reguleringen.

De CCP heeft onlangs meerdere reguleringen aangekondigd om de invloed van grote bedrijven aan te pakken. Zo is de grootste IPO (beursnotering) ooit, van ANT Group (het bedrijf achter AliPay), tegengehouden door omdat dit te veel invloed geeft aan moederbedrijf Alibaba. 
Betekent dit dat de beursnotering van ANT Group helemaal niet gebeurt? Naar alle waarschijn is het enkel een uitstel, gezien China profiteert van sterke bedrijven in hun wereldeconomie.

Tech-Giant Alibaba, ook wel gezien als de Chinese Amazon, is een zeer groot bedrijf met grote invloeden in heel de wereld. Grote bedrijven hebben veel voordelen voor de economie, maar ook kunnen ze kleinere bedrijven om zeep helpen door een monopoly te vormen. Niet enkel Alibaba is hiermee aangepakt, ook andere giganten zoals Tencent vallen onder deze regulering. China geeft hiermee het statement dat een bedrijf niet meer invloed mag hebben dan de regering. Concurrenten van Alibaba schoten na dit nieuws omhoog, zoals JD.com.

Onderzoek naar invloed van (Tech-)Giants en de regulatie/imperking hiervan is iets wat niet enkel in China speelt. Ook de VS en EU willen hier meer in doen. Op lange termijn gaat het weinig invloedhebben, maar op korte termijn drukt dit de koers.


Er is een ogenschijnlijk succesvol vaccin tegen Covid-19 geproduceerd door Amerikaanse Farmaceut Pfizer en het Duitse BioNTech biotech bedrijf.

De resultaten van de effectiviteit van het vaccin zijn erg positief. Zo positief dat de wereld er hoop op vestigt en het vaccin wereldwijd miljoenen orders heeft. 

De beurs reageert hier heel positief op, dit is sneller dan verwacht. De verwachting was dat het zeker nog maanden zou duren voor een medicijn uit de testfase zou zijn. 

De beurs kijkt maanden vooruit, dus een versnelling van het vaccinatieproces zorgt voor een rotatie in de markt. Veel achtergebleven sectoren zoals luchtvaartbedrijven, banken en olie worden massaal gekocht omdat de verwachting is dat deze sneller herstellen dan initieel gedacht. 

De S&P 500 is wisselvallig geweest en eindigt de week vlak. De Nasdaq eindigt deze week 1.8% lager na een grote dip van maandag op dinsdag. PetreaInvest eindigt de week 0.5% lager.

More Posts

Het jaar 2021

Het jaar 2021 Het jaar is afgesloten met een koersstijging van 33% de koers ging van 150,1 naar 199,9. (2020 index = 100) In de

Send Us A Message

Dutch NL English EN