Week 1: Een rumoerige start van 2021.

De eerste week van het nieuwe jaar zit erop en die was direct al erg rumoerig. 

Het virus raast door in Europa en dit heeft geleid tot een verlenging van lockdown maatregelen in diverse landen. De Europese markten reageerden hier negatief op met een dip van maandag op dinsdag. 

We hebben kunnen zien wat er in de VS is gebeurd. De aanhangers van 
Trump trokken sterk de aandacht in een protest bij het CapitolBiden is definitief gekozen en de democraten bezitten nu de meerderheid in het senaat en in het huis van afgevaardigden. Dit laatste was voor de beurs aanleiding om de koersen van de indexen ca. 3% hoger te zetten.  


De belangrijkste reden van deze stijging is dat 
Biden een verhoogde economische stimulering zal toelaten waardoor de economie sneller zal herstellen. Onmiddellijk zag je ook dat de 10-jaars rente in de VS 0,2% omhoog ging. Omdat de verwachting is dat de economie sneller herstelt en dat daardoor in 2022 de rente iets omhoog zal gaan in de VS en mogelijk ook in Europa. Dit zal een drukkend effect geven op de aandelen met uitzondering van banken. De banken profiteren van een hogere rente. Het is denkbaar dat we de aankomende week iets cash gaan opbouwen in afwachting van de ontwikkelingen omdat de koersen toch aardig zijn gestegen en een 5-10% correctie op korte termijn denkbaar is. 


De plannen die Biden wil doorvoeren, 
oahogere belastingen voor grote bedrijven, kunnen op korte termijn de koersen van deze bedrijven drukken. Het effect van deze verwachting was deze week al zichtbaar nadat duidelijk werd dat het Senaat een democratische meerderheid heeft en zodoende de democratische partij veranderingen zonder grote problemen kan doorvoeren.  

De verwachting voor de S&P 500 van de bekende analisten is dat deze index eind 2021 zal variëren tussen 3800 – 4500 punten. Deze staat nu op 3824. De Nederlandse AEX kan richting de 700 staat nu op 645.
 

Alibaba aandeel trok wederom de aandacht omdat Trump aangaf dat dit aandeel van de New Yorkse beurs (NYSE) gehaald zou worden en dat Amerikaanse investeerders niet meer in Alibaba mogen beleggen. Het aandeel zakte maandag 6% op dit nieuws. Afgelopen vrijdag steeg het aandeel weer 4% omdat men inziet dat Trump het niet meer uitgevoerd krijgt. 
Alibaba is op dit moment een politiek gedreven aandeel, des al niet te min is het aandeel erg goedkoop en krijgt diverse nieuwe koop adviezen van andere analisten.  

De grote technologie aandelen doen het wat minder de afgelopen maanden door de rotatie van groei naar value maar zullen in 2021 en verder meedoen met een stijgende beurs. Als covid iets heeft laten merken is het de noodzaak van innovatieve technologie. 


De 
PetreaInvest koers staat op 152,1 (index 100 op 1-1-2020). Dit is 1.33% hoger dan vorige week. 

More Posts

Het jaar 2021

Het jaar 2021 Het jaar is afgesloten met een koersstijging van 33% de koers ging van 150,1 naar 199,9. (2020 index = 100) In de

Send Us A Message

Dutch NL English EN