Chipsector Analyse PetreaInvest

Een overzicht van de belangrijkste bedrijven in de semiconductor business.

Als 2019 en 2020 iets hebben laten zien is het dat wij in de huidige maatschappij niet meer zonder techniek kunnen. Computertechnologie is hetgeen wat bedrijven en mensen verbindt. Thuiswerken, thuisblijven en toch kunnen deelnemen aan de maatschappij zijn mogelijk door deze innovatieve IT.

Bedrijven als Microsoft en Apple zijn cruciaal omdat zij de operating systems van de meeste computers hebben ontwikkeld. In dit artikel staan we stil bij een wellicht iets minder bekende maar net zo cruciale sector, semiconductors. 

Semiconductors (halfgeleiders) zijn componenten die in veel hardware zitten. Overal waar een chip bij te bedenken is zit waarschijnlijk een semiconductor in. Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSM) is hierbij een grote speler. Ook het Nederlandse ASML profiteert van de enorme vraag naar deze gespecialiseerde chipfabrikage. Er is zoveel vraag naar dat er een supply shortage is. PetreaInvest heeft een belang in deze bedrijven, omdat wij ervan overtuigd zijn dat semiconductoren cruciale compontenten zijn in alle technologische ontwikkelingen die komen gaan.

Semiconductors op zichzelf doen niets. Maar in de handen van bedrijven als Nvidia (NVDA), Intel (INTC) en Advanced Micro Devices (AMD) zijn ze goud waard. Ze worden gebruikt in alle Grafische kaarten (GPU) en Computer processing units (CPU).

Nvidia is met een marktwaarde van $318,4B op het moment van schrijven de marktleider in de GPU sector. De GPUs van Nvidia zorgen voor een sterke visueel grafische representatie in computersystemen. Wat initieel enkel in PCs was is inmiddels uitgebreid naar andere sectoren. Denk hierbij aan artificial intelligence, zelfrijdende auto’s, cloud datacentra, 3D-modelling, content creation en gaming. Nvidia was al een bedrijf wat hard groeide de afgelopen jaren door de vele innovatieve producten in hun assortiment, maar het thuiswerken en thuisblijven in verband met Covid heeft het bedrijf een extra groeifactor gegeven. Zonder deze sterke GPUs zijn veel processen niet meer voor te stellen. Er is geen reden aan te nemen dat dit niet verder innoveert in de toekomst.

Met een P/E van 84.07 is het bedrijf niet de goedkoopste. Maar voor innovatieve snel groeiende bedrijven is dit niet uitzonderlijk hoog. Er kan zelfs gezegd worden dat het wellicht aan de lage kant is. Afgelopen jaar heeft Nvidia maar liefst 108% groei gezien. De komende 5 jaar is de forecast een winstgroei van gemiddeld 22% op jaarbasis. Een forward P/E (verwachte Price/Earnings indien de marktwaarde van het bedrijf stil zou blijven staan gedurende een jaar) van 44.42 indiceert een aanzienlijk verwachte groei in de winst per aandeel het komende jaar. Het bedrijf geeft een klein dividend van 0.1% van de aandeelprijs. Het bedrijf heeft een goede cashflow met $10.1B aan liquide middelen. De algemene consensus op het aandeel is een koop met een gemiddelde van $593,62. Het bedrijf staat momenteel op $514,38. PetreaInvest heeft een belang in Nvidia omdat het innovatieve bedrijf bij elke nieuwe sector betrokken is of raakt en zodoende met de tijd mee gaat.

Waar Nvidia de marktleider op het gebied van GPUs is, is Intel met $235.96B de marktleider in CPUs. Een CPU is het hart van een computer. Tot een paar jaar geleden had vrijwel elke computer een Intel CPU. De afgelopen jaren is Intel echter achter gebleven ten opzichte van de concurrentie. Het bedrijf is dan ook meer een waarde-bedrijf geworden dan een groeier. Intel heeft een grote monopolie gehad in de CPU sector en dit lijkt ertoe te hebben geleid dat het bedrijf qua innovatie is geremd. Intel heeft het plan om ook de GPU sector te betreden. Tot kort geleden had Intel enkel chipsets in de CPU verwerkt die basale grafische processen kunnen leveren. Nu willen ze ook discrete GPUs ontwikkelen. Of ze hiermee marktaandeel van Nvidia of AMD kunnen verroveren is de grote vraag.

Sinds kort heeft Intel een nieuwe CEO. Voor Intel is dit een oude bekende. In plaats van een economische achtergrond heeft Gelsinger een engineering achtergrond. Op het nieuws ging Intel maar liefst 21.32% omhoog in een maand tijd. De gedachte is dat Gelsinger het bedrijf de innovatie kan bieden die het nodig heeft om concurrerend te blijven en concurrerender te worden.

Met een P/E van 11.29 lijkt het bedrijf heel goedkoop. Echter is het bedrijf zoals gezegd vrijwel stil komen te staan ten opzichte van de concurrentie. Dit is ook te zien aan de forward P/E van 12.82. Een forward P/E die hoger is dan de huidige P/E zegt dat het bedrijf een minder goede verwachting heeft met de EPS (Earnings per share, winst per aandeel) voor het komende jaar. Of Gelsinger hier een verandering in gaat maken is iets wat waarschijnlijk pas over een paar jaren te zien is. De markt heeft de komst van Gelsinger echter al ingecalculeerd te zien aan de stijging van afgelopen maand. Met een dividend van 2.29% is Intel zeker een bedrijf die op de watchlist staat van PetreaInvest. Wij vinden de 20% reactie van de beurs echter iets te optimistisch en blijven Intel volgen. De consensus over Intel is “Hold” met een price-target van $58,79. Het bedrijf staat op dit moment op $57,58.

Advanced Micro Devices, marktwaarde $106.09B is de vreemde eend in de bijt. Het bedrijf produceert namelijk zowel GPUs als CPUs. Waar het bedrijf voorheen altijd de underdog was ten opzichte van Nvidia in de GPU sector en Intel in de CPU sector is het flink ingelopen. AMD is zeer innovatief. De Ryzen CPUs worden in steeds meer systemen geadopteerd omdat ze prijs/kwalitatief aantrekkelijker zijn dan Intel. Op sommige gebieden presteren ze ook beter. AMD heeft hiermee de afgelopen jaren veel marktaandeel ten koste van Intel gepakt. 

Op het GPU gebied is AMD tot kort geleden ook de underdog geweest. “Team Red (AMD) versus Team Green (Nvidia)” was niet echt een competitie qua kwaliteit. Wel qua prijs. Dit gat is in de loop van de jaren kleiner geworden. AMD pakt hiermee op beide gebieden, CPU en GPU, marktaandeel. Het innovatieve bedrijf is, op moment van schrijven, 73.20% gestegen afgelopen jaar. Dit is de laatste maand afgenomen onder andere door het nieuws van de nieuwe CEO van Intel.

Met een P/E van 121.77 is het duurder dan Nvidia en veel duurder dan Intel, maar gezien de snelheid waarmee het is ingelopen in de CPU en GPU branche kan het deze waardering wel waard zijn. De waarde van een bedrijf is namelijk gebaseerd op performance in het verleden én de verwachting in de toekomst. Wanneer hier een grote discrepantie in zit, en zodoende de verwachting aanzienlijk hoger is dan voorheen, kan het de P/E valuatie omhoog brengen. Er wordt dan een premium betaald voor de innovatie in product, management of het verdienmodel. De forward P/E van 49.01 indiceert een aanzienlijke groei in de EPS. Het bedrijf biedt geen dividend. Wat het wel biedt is innovatie wat in deze huidige tijd onmisbaar is. Het bedrijf heeft een prijsverwachting van $94,97 en staat momenteel op $89,50. De consensus is “Hold / Buy “. PetreaInvest is van mening dat de markt wellicht iets te enthousiast is geweest om hetgeen AMD afgelopen jaar heeft gepresteerd. AMD neemt links en rechts meer marktaandeel in en concurreert als nooit te voren met Intel en Nvidia op elk gebied. Of ze dit verder kunnen uitbreiden zal de tijd leren. Echter vinden wij dit momenteel al in de prijs verwerkt en hanteren wij “hold” op AMD. PetreaInvest heeft een klein belang in AMD.


PetreaInvest ziet deze bedrijven als belangrijke spelers in de technologische ontwikkelingen. Met name op het gebied van autonomie en artificial intelligence zullen deze bedrijven belangrijke rollen blijven spelen. 

More Posts

Het jaar 2021

Het jaar 2021 Het jaar is afgesloten met een koersstijging van 33% de koers ging van 150,1 naar 199,9. (2020 index = 100) In de

Send Us A Message

Dutch NL English EN