Week 2: Rustige week zonder hoogtepunten.

Het een rustige week mede doordat Trump niet veel van zich liet horen. Doordat hij verbannen is van Twitter en Facebook treedt hij minder op de voorgrond. Aankomende week bij de inauguratie van Biden zal zijn aanhang voor wat onrust kunnen zorgen.  

De 10-jaarsrente in de VS stijgt langzaam. Het staat nu op 1,09% en is de afgelopen week niet veranderd. Op het historisch dieptepunt in augustus stond deze op 0,55%. 3 jaar geleden op 3%.  

Deze rente houden we in het vizier omdat deze een belangrijke invloed kan en zal hebben op de beurs. 

Financiële waarden als banken hebben baat bij een hogere rente. Hun rente marge wordt hierdoor groter en daarmee de winst.  

Biden maakte bekend dat er een corona stimulus komt van 1,9 biljoen dollar. Dit zal de economie in de VS ondersteunen en zal een positief effect hebben op de bedrijfswinsten en op de aandelen koersen. Maar ook de 10-jaarsrente zal hiermee een opwaartse druk krijgen. Hoewel de verwachting is dat de FED de rente niet eerder zal verhogen dan in 2023. 

De vaccinatie in de VS loopt trager dan initieel verwacht. Beleggers zien dat hiermee het economisch herstel trager loopt.  

De dollar won de afgelopen week iets terrein en steeg van 1,2218 naar 1,2077 tov. van de euro. Mogelijk door de stimulus enItalie die wat onrust geeft. De Italiaanse overheidsschuld in inmiddels opgelopen naar 160% van zijn GDP. Dit is niet de afspraak met Brussel en bijna niet meer terug te betalen door de Italie. Daarbij is ook de regering afgetreden. Dit is terug te zien in de 10-jaarsrente van Italie. Deze is de afgelopen maand 0,1% opgelopen naar 0,61% en kenmerkt deze onzekerheid. In Nederland is d10 jaarsrente -0,5% evenals Duitsland en Zwitserland. Ook de Europese lockdown drukt de euro tov. de dollar. 

De beurzen ondergingen een lichte verandering. De AEX steeg 1%, de S&P 500 zakte 1,5% en ons PetreaInvest fonds zakte licht van 152,1 naar 151,6. (index 100 per 1-1-2020). Uitschieters waren er niet in onze portefeuille. De grote technologie bedrijven zakten allemaal licht behalve Facebook en Alibaba deze stegen een aantal procenten. 

Aankomende week zijn de ogen gericht op de inauguratie van Biden en op de eerste bedrijfscijfers over het 4e kwartaal 2020 en jaarcijfers 2020. 

De aankomende week houden we ons druk bezig met de gedachte een groter aandeel in de Aziatische markten te nemen voor de aankomende periode en geven we een analyse van de chipmarkt. 

More Posts

Het jaar 2021

Het jaar 2021 Het jaar is afgesloten met een koersstijging van 33% de koers ging van 150,1 naar 199,9. (2020 index = 100) In de

Send Us A Message

Dutch NL English EN