Week 4: Retail Investeerders versus Hedgefunds

De quarterly earnings reports zijn volop bezig, de beurs reageerde hier begin van de week overwegend positief op. Vele bedrijven hebben de verwachtingen ruim behaald.

Belangrijker dan de earnings van deze bedrijven zijn de forecasts voor de komende tijd. De gevolgen van Covid blijven toch wel punten van aandacht.

Hetgeen de toon veranderde deze week was de FED die met hun verwachtingen kwamen voor het herstel van de economie in de VS. Dit is eigenlijk een confirmatie van wat al bekend was. Het herstel is onzeker. De snelheid van herstel kan langer duren dan initieel verwacht. De beurs reageerde hier negatief op.
Vrijwel alle indexen en bedrijven binnen de indexen zijn halverwege de week van positief naar negatief omgeslagen.

Niet al te positieve berichten van de FED zijn de grote drijvende kracht hierachter, maar niet de enige kracht. Er is deze week een krachtenspel geweest tussen Retail investeerders en Hedgefunds. En halverwege de week leken de hedgefunds te verliezen. Hierdoor hebben zij posities in andere bedrijven moeten verkopen om hun shorts te coveren. Dit heeft bijgedragen aan de negatieve toon van de beurs.

Wat is hier precies gebeurd?
Hedgefunds staan bekend om “shorten”. Op de beurs kan op meerdere manieren geld worden verdiend. De meest bekende manier is “Long” investeren. Dit houdt in dat de investeerder verwacht dat over een bepaalde periode de beurswaarde van het bedrijf omhooggaat. PetreaInvest investeert long in onze posities omdat wij beleggen in de groei van bedrijven.
Shorten is het profiteren van een daling van de beurswaarde van het bedrijf. Een short positie wordt ingenomen met het idee dat het bedrijf minder waard wordt over bepaalde tijd. Bij shorten worden aandelen geleend van mensen die het aandeel hebben, via hun broker, en vervolgens verkocht. Later moeten deze aandelen weer worden terug geleverd. Het idee is dat de shorters het aandeel goedkoper kunnen terugkopen en zo het verschil tussen verkoop en koop als winst hebben.

Als de prijs echter niet omlaaggaat maar juist omhoog dienen de shorters de aandelen op hogere prijs terug te kopen en maken op deze wijze verlies. Zij moeten hun shorts coveren (terug leveren) tegen hogere prijs. Als dit om grote aantallen gaat zorgt dit ervoor dat het aandeel omhoogschiet. Dit fenomeen noemt men een “Short Squeeze“.

Afgelopen week werden een aantal bedrijven erg veel geshort. Sommigen zelfs meer dan 100% van de float (uitgegeven aandelen). Dit betekent dat één aandeel vaker dan éénmaal is geshort. Het meest besproken bedrijf is Gamestop. Reddit groep WallStreetBets zag deze toename in shortfloat en kocht massaal Gamestop. Hierdoor ging het idee van de hedgefunds om het bedrijf omlaag te trekken juist de verkeerde kant op. Gamestop vloog met meer dan 100% per dag omhoog. De short squeeze deed er nog meer bovenop. Hedgefunds verloren miljarden dollars hierdoor. Citron en Melvin Capital hebben uit wanhoop alle trucjes uit de kast gehaald om hun verliezen te beperken. Brokers hebben HALT geroepen tot het traden in Gamestop, AMC, NOK, BB, NAKD en anderen die allemaal hetzelfde proces volgden als de Gamestop Short Squeeze. Er is hierdoor door de SEC onderzoek gestart naar marktmanipulatie. Retail investeerders ontzeggen te handelen in bedrijven omdat grote hedgefunds miljarden verliezen is iets wat gezien kan worden als manipulatie dmv. financiële macht. Dit event is zo groot geweest dat het Congress er zelfs bij betrokken is.
Grote partijen kwamen aan beide kanten tegenover elkaar te staan. Hedgefunds die bewust bedrijven de grond in proberen te drukken zijn nu het punt van aandacht bij ook grote beleggers. Zo heeft Chamath Palihapitiya, durfkapitalist en oprichter van Social Capital, op CNBC gereageerd op deze gebeurtenis en de kant van de retail investeerder gekozen. Gaat dit extra reguleringen geven in het shorten van bedrijven?

 

Stand aan het eind van de week

De beursindexen verloren afgelopen week circa 3,5-4% en ook Petreainvest verloor 3,4 % naar een koers van 151,5 (index 100 per 1-1-2020).
Ook aankomende week komen belangrijke bedrijfscijfers uit zoals Amazon, Google en Alibaba en diverse anderen die wij in onze portfolio hebben. Het is dus weer een interessante week.

More Posts

Het jaar 2021

Het jaar 2021 Het jaar is afgesloten met een koersstijging van 33% de koers ging van 150,1 naar 199,9. (2020 index = 100) In de

Send Us A Message

Dutch NL English EN