Week 7: In het teken van oplopende rente

Vorige week begon de angst langzaam toe te nemen. De 10 jaarsrente liep al langzaam op van begin Februari van 1% naar 1,35% in week 7. Aanleiding was de oplopende inflatie die deze rente omhoog stuwt. De beleggers begonnen in te zien dat deze rente wel verder kan oplopen naar hogere waarden.

In 2018 stond deze rente nog op 3% en in augustus vorig jaar 0,5% en dus inmiddels op 1,35%.

De koers reactie was nog gering. PetreaInvest koers ging van 164,5 naar 163,3.

De reden dat deze rente stijgt is dat de economische bedrijvigheid en de grondstoffen in prijs toeneemt. Is dit een probleem voor de aandelen? Ja op korte termijn wel beleggers moeten zien dat de inflatie en daarmee ook de rente niet teveel oploopt. De verwachting is dat de rente nog wel iets oploopt naar richting 2% en dat dit een koersdrukkend effect zal geven op de aandelen. Daar staat tegenover dat de winsten van de bedrijven ook gaan toenemen en dit is koers verhogend. Wat je nu ziet is dat de groei aandelen iets terug vallen en de waarde aandelen meer worden opgepakt. Om deze reden hebben we Paypal en Nvda zeer tijdelijk verkocht. Niet omdat we negatief zijn over deze bedrijven maar een correctie in m.n. deze 2 aandelen is aannemelijk omdat deze een hoge koers/winst verhouding hebben en daardoor gevoeliger zijn voor een correctie. Deze aandelen zijn de afgelopen paar weken zo’n 15% gestegen en dat is naar onze mening té veel té snel. Na de dip willen we deze weer terug kopen op lagere niveaus.

De 4e kwartaal cijfers lopen teneinde en 80% van de bedrijven heeft betere cijfers laten zien dan verwacht en dat is positief. Bedrijven doen het goed. In hoeverre dit winst nemen een correctie wordt zullen we de komende tijd zien. 

PetreaInvest belegt in bedrijven die correcties doorstaan en er sterker uit komen op de lange termijn.

More Posts

Het jaar 2021

Het jaar 2021 Het jaar is afgesloten met een koersstijging van 33% de koers ging van 150,1 naar 199,9. (2020 index = 100) In de

Send Us A Message

Dutch NL English EN