Week 9: Toenemende rente, Euro pullback en rotatie naar value.

De afgelopen week is een tamelijk brutale week geweest voor veel van de Nasdaq genoteerde bedrijven. De techniek zware index is door meerdere factoren in een correctiefase getreden. Hierover zeiden wij een tweetal weken geleden dat alles al vrij hoog stond en dat er enkel een katalysator nodig is om dit in beweging te zetten.

Deze katalysator is de Amerikaanse rente. Toename van de rente is goed voor de economie, maar wordt over het algemeen gezien als negatief voor growth bedrijven. Techniek bedrijven zijn over het algemeen snelle groeiers. De rente die, sneller dan verwacht, toeneemt heeft een schrikreactie veroorzaakt waarin massale verkoop heeft plaatsgevonden op voornamelijk bedrijven met een price/earnings van boven de 50. Deze bedrijven groeien het hardst, maar corrigeren ook het hardst wanneer er negatief nieuws is.  

Dit effect is niet enkel paniek. Er zit weldegelijk een fundamentele onderbouwing achter. Met een toenemende rente is het moeilijker en duurder om geld te lenen. Er is zodoende minder geld beschikbaar voor bedrijven om met grote snelheid te ontwikkelen. Value bedrijven daarentegen hebben hier minder last van omdat deze bedrijven weinig baadt hebben bij het lenen van vermogen. Deze bedrijven hebben vaak een heel goede cashflow, maar weinig groeipotentie. In een onzekere markt grijpt men graag naar deze bedrijven.

De economie trekt verder aan. De verwachting is een groei van meer dan 5%. Door deze economische ontwikkeling verwachten beleggers dat de rente gaat stijgen. Men verwacht dat de inflatie toeneemt en dit zorgt voor angst.

De verwachting is dat de rente de 2.25% gaat naderen of zelfs overschrijden. Op het moment van schrijven staat de rente op bijna 1.6%. Het aantrekken van de economie betekent ook dat bedrijven hogere winstgroei zullen beleven. Dit compenseert de rente-toename.

Bij angst en een correctie zijn er meerdere mogelijkheden die men kan hanteren in de markt. Proberen de markt te timen door te verkopen en lager te kopen. Te roteren naar de markt die is achtergebleven, in dit geval value. Of te vertrouwen op de beleggingsfilosofie. PetreaInvest hanteert met name de laatste en blijft daardoor grotendeels belegd in bedrijven waar wij op vertrouwen met een beleggingshorizon van meerdere jaren.

Wel hebben wij de portfolio opnieuw gebalanceerd. Bedrijven worden continue gepeild aan onze beleggingsvisie, en in deze huidige markt hebben wij op de hoge (forward)P/E bedrijven wat winst genomen en deze winst gedistribueerd over bedrijven die meer van de rotatie profiteren.

Yardeni Research verwacht een S&P 500 winst per aandeel van $178 voor 2021. De verwachting voor 2022 is een winst van $200 tot $210. Dit zal een SP500 van zo’n 4500 opleveren. Nu staat de SP500 op 3890. Dit betreft een stijging van 15%. De Nasdaq zal hier niet voor onder doen.

Wat de koerscorrectie heeft gedempt is de afname van de euro/dollar. Hogere rente in de VS zorgt voor meer vertrouwen in de dollar en de economie in de VS. Hierdoor wordt de dollar meer waard en dit dempt de pullback van de beleggingen in dollar genoteerde bedrijven.

PetreaInvest eindigt de week op 154.6 (index 100 per 1-1-2020)

More Posts

Het jaar 2021

Het jaar 2021 Het jaar is afgesloten met een koersstijging van 33% de koers ging van 150,1 naar 199,9. (2020 index = 100) In de

Send Us A Message

Dutch NL English EN