Week 11: Ogen op de Fed.

Een negatieve week in de Europees en Amerikaanse markten. Azië eindigt de week hoger. De U.S. yields stijgen verder. Zoals de voorgaande weken verteld verlaagt dit de waarderingen van bedrijven, met name de techniek omdat dit bedrijven zijn die in verhouding hoger staan dan waardebedrijven 
 
Afgelopen week was de FOMC. FED voorzitter Powell gaf na een tweetal dagen van overleg een speech over de verwachtingen in de economie de komende jaren. Woensdag was de eerste van de twee dagen. De markt reageerde initieel positief naar aanloop van de speech, echter sloeg de stemming vrij vlot om naar een negatievere stemming om vervolgens na de speech te stijgen.  
 
Donderdag was de stemming negatiever. Powell zegt dat er geen renteverhoging komt tot 2023 ondanks de snelle toename van de yields, zoals al eerder gezegd, maar de markt haalt hier geen optimisme uit. De yields lijken “out of control” en geven veel angst aan beleggers. Inflatie die snel toeneemt tot boven de 2% geeft angst. Deze angsten zorgen voor verkoopmanie. Gelijktijdig neemt de dollar in waarde toe ten opzichte van de Euro. Dit werkt voor PetreaInvest als een kleine Forex hedge 
 
De MFAANG bedrijven lijken door deze paniek inmiddels meer op waardebedrijven dan groeiers. De giganten hebben goede bewezen performance en cashflow. De P/E van deze bedrijven is aanzienlijk afgenomen en deze bedrijven staan sinds september al nagenoeg stil. PetreaInvest vindt deze bedrijven alsmaar aantrekkelijker worden. 
 
De grote vraag en onzekerheid die de markt de komende tijd kan drukken is of de FED wegens de snelle toenames in yields toch de zogeheten YCC gaat toepassen. Ondanks dat de FED zegt niets te doen op korte termijn kan wellicht de hand worden geforceerd wanneer de toename te snel is. De Yield Curve Control betekent dat de FED U.S. Treasuries opkoopt om zo nodig de yields laag te houden. Dit houdt de rente laag. Voor de markt is dit een grote stimulus en zou de indexen omhoog doen schieten. Dit is een middel dat de FED kan toepassen, maar Powell geeft hierin aan dat het herstel binnen de lijntjes van de FED Policy verloopt. De leidende kracht voor herstel is de werkloosheid in de VS. Zolang dit afneemt en de economie aantrekt blijft de FED op de zijlijn staan. Mocht de FED wel ingrijpen dan voegen zij meer geld toe aan de economie. Dit werkt op lange termijn juist averechts omdat meer geld in omloop inflatie aanwakkert.
 
Lange termijn beleggen betekent tijdens de storm blijven zitten. Hierbij is de ervaring van PetreaInvest dat blijven zitten op lange termijn de juiste keuze is om ons streef-rendement te behalen.

 

PetreaInvest sluit de week met een kleine min op 160.5.

More Posts

Het jaar 2021

Het jaar 2021 Het jaar is afgesloten met een koersstijging van 33% de koers ging van 150,1 naar 199,9. (2020 index = 100) In de

Send Us A Message

Dutch NL English EN