Week 12: Pullbacks op veel indices en krab-markt.

Wat een rustige week leek te zijn werd 23 Maart wakker geschud. Het kolossale vrachtschip Ever Given liep vast in het Suez Kanaal. 

De wereld reageert hier op door indices te doen zakken. Is dit een black-swan event? Elke dag dat het Suez kanaal niet te betreden is gaan er miljarden verloren. Dit is voor de markt – die al onzeker is door de Treasury Yields – een extra reden voorzichtig te zijn.

Deze voorzichtigheid uit zich in een verdere pullback van vele indices wereldwijd. De pullback gaat gepaard met een rotatie naar value. De Dow-Jones is één van de weinige indices die deze week een alltime high koers behaald. 

Opmerkelijker dan de alltime high van de Dow is het verloop van de overige indices. Er doet zich een krab-patroon voor in de markten. Waar een bull-markt een optimistische en stijgende trend inhoudt, een bear-markt een negatieve dalende trend is een krab-markt de derde optie van marktsentiment die in het teken staat van het ontbreken van sentiment en richting. Maandenlang staan deze indices binnen dezelfde marges. Een pullback de ene dag, stijging de andere dag, om vervolgens maandenlang netto vrijwel vlak te eindigen. Voor traders is dit een uitstekende markt. De klok is inmiddels bijna gelijk te zetten op wat de markten gaan doen. Voor lange-termijn beleggers is deze markt een pas op de plaats tot er weer een richting gevonden wordt. Waarbij PetreaInvest bullish is op de richting op lange termijn, ofwel verwacht dat de beurzen verder zullen stijgen.

Na de schrik van de Ever Given vliegt vrijdag alles omhoog, hiermee sluiten veel individuele fondsen netto positief voor de week. Dit lijkt op een short-cover rally gemengd met de hoop dat het Suez kanaal snel weer betreedbaar is. 

PetreaInvest sluit op 163.8 (index 100 per 1-1-2020)

More Posts

Het jaar 2021

Het jaar 2021 Het jaar is afgesloten met een koersstijging van 33% de koers ging van 150,1 naar 199,9. (2020 index = 100) In de

Send Us A Message

Dutch NL English EN