Week 13 en maandoverzicht: Optimisme om Biden’s nieuwe ‘spending plan’

De week begon voor de VS net als de voorgaande weken in een krab-achtige marktbeweging. Intraday vlogen de indexen van plus naar min en weer terug om vervolgens vrijwel vlak te eindigen.

Dit veranderde nadat Biden met zijn nieuwe plan het optimisme aanwakkerde. De Nasdaq en SP500 kregen een grote oppepper. Ook als het plan wordt afgewezen laat dit zien welke kant Biden op wil met zijn administratie en met de VS. 

Met het plan zegt Biden de infrastructuur te willen verbeteren. Denk hierbij aan het vervangen of versterken van wegen en het meer beschikbaar maken van EV oplaadpunten. Dit is een heel bullish punt voor technologie. Biden investeert hiermee in de toekomst.
Ook wil hij ziekenhuizen aandacht geven, betaalbare woningen en aan technologische ontwikkeling.

Dit dient gefinancierd te worden door verhoging van de belasting. Hiermee wordt de tax-cut van Trump voor grote corporaties ongedaan gemaakt.  

Verhoging van belasting heeft voor de grote corporaties een negatief effect op de cashflow. Echter lijkt de hoop op het investeren in de toekomst van de VS zwaarder te wegen. 

Nadat er een dieptepunt was op 3 maart van 154,6 door een snel stijgende 10jaars rente in de VS is de koers weer bijgetrokken.

Over het eerste kwartaal was de koersstijging 11%. Een uitschieter naar beneden is Alibaba met een koers daling van 15%.

Daar tegenover staat Google dat 20% gestegen is in deze periode. Over de gehele linie hebben de meeste fondsen bijgedragen aan de stijging.
Inmiddels hebben we de een deel wat belegd was in een smallcaps beleggingsfonds weggedaan en daarvoor Baidu en Micron opgenomen in de portfolio. 

Micron in aanloop van de kwartaalcijfers en de schaarste in de chip-markt was voor ons de reden om hierin deel te nemen hetgeen op de cijfers een 6% winst opleverde.

Baidu is een internet speler en is werkzaam in elektrische auto’s. Baidu is in maart 20% gezakt doordat de Chinese overheid striktere regels heeft opgesteld. 

Het aandeel is in onze ogen goedkoop en heeft een notering in Hongkong aangevraagd waardoor de verhandelbaarheid vergroot wordt en daardoor het bedrijf aantrekkelijker wordt voor beleggers.

Dit rechtvaardigt een hogere koers/winst verhouding. Sinds aankoop is de koers 8% gestegen. Beleggen in Chinese aandelen blijft kritisch vanwege de verdergaande Chinese regelgeving dus we blijven dit goed volgen.

April is de best maand voor beleggers blijkt uit de historie waarom is niet geheel duidelijk. Op dit moment zijn er zeker positieve factoren zoals het genoemde infrastructuur plan van Biden, vorderende Covid vaccinatie en positief economisch nieuws.

De groeiprognose in de VS in het 2e kwartaal wordt geschat nu op 9% dat is bijzonder hoog.

De kans is reëel dat dit de koersen hoger zullen zetten. Een aantal LargeCaps zoals met name MSFT, Amazon, CRM en Visa zijn sinds vorig jaar september weinig gestegen.

Aannemelijk is dat deze een koersstap kunnen maken.

PetreaInvest koers is de maand afgesloten met een koers van 166,2 het begin van de maand stond de koers op 160,0.  (100 op 1-1-2020)

More Posts

Het jaar 2021

Het jaar 2021 Het jaar is afgesloten met een koersstijging van 33% de koers ging van 150,1 naar 199,9. (2020 index = 100) In de

Send Us A Message

Dutch NL English EN