Week 22: Maandoverzicht

Een erg wisselvallige maand. De maand Mei heeft van oudsher een gezegde in de beurs. “Sell in May and go away”. 

De geschiedenis laat zien dat er bedrijven zijn die beter gedijen in de winter en bedrijven die beter gedijen in de zomer. Over het algemeen doen indices het beter buiten de periode Mei – Oktober. Het gezegde verwijst naar verkoopslieden en bankers die vroeger in de hete zomermaanden London verlieten op zoek naar koelere plaatsen en zo hun werk wat lieten liggen.

De afgelopen jaren (vanaf 2013) is dit vrijwel niet het geval, maar de maand neemt het gezegde met zich mee. 

De maand stond in het teken van het verwerken van de veelal goede quarterly earnings van April en enige earnings die in deze maand zijn gepubliceerd. Daarnaast laat de beurs veel onzekerheid zien omtrent inflatieangsten. 

Dit alles zorgt voor een grote wisselvalligheid in zowel de koersen van bedrijven, en indices, als de sterkte van de dollar ten opzichte van de Euro.

PetreaInvest is erg te spreken over de earnings van onze portfolio en wij zijn optimistisch over de bedrijfs-samenstelling. Wel houden wij koopjes in de gaten en beheren wij actief. Zo hebben wij Roku gekocht tijdens een pullback. Ten koste van een deel Netflix, omdat wij denken dat Roku wat meer potentie heeft op de kortere termijn.

Onzekere markt fluctueert veel en kan zodoende bedrijven aantrekkelijker maken om tijdelijk op te nemen in de portfolio voor een ‘ritje’. 

Veel bedrijven staan aan het eind van afgelopen week op alltime-high. De indices SP500 en de Dow staan zeer hoog. De Nasdaq is nog steeds wat afgezakt tov ATH. 

De positieve berichten omtrent covid, de afnemende werkloosheid en zodoende de herstellende economie zorgen voor inflatieangst in de VS. Dit zorgt voor een zwakkere DXY (Dollar Index). De dollar neemt af in waarde tegenover veel valuta’s, inclusief de Euro. Ondanks dat aardig wat bedrijven in dollarkoers op ATH staan, staan deze bedrijven in Euro’s wat achter. Belangrijke cijfers afgelopen maand voor PetreaInvest waren Nvidia, Salesforce en Crowdstrike. 

De cijfers voor Nvidia waren goed, de reactie was initieel negatief. In de huidige beurs zijn goede cijfers toch tegenvallend. Cijfers moeten uitstekend zijn wil het een onmiddellijk positieve reactie hebben. Dit was wel het geval met Salesforce. Na de cijfers schoot het bedrijf zo’n 7% omhoog. 
Crowdstrike heeft ook de cijfers verslagen, maar de reactie was net als bij Nvidia initieel negatief.

Nvidia trok al weer snel bij. De “wow factor” was niet erg bullish, maar de cijfers eigenlijk wel. Waar de ogen op waren, waren de segmenten die niet te maken hebben met gaming en crypto. Men verwacht dat bij de terughoudende cryptokoersen GPU verkopen afnemen. Ook met het openen van de maatschappij denkt men dat de gaming sector afneemt. De segmenten van Nvidia die een rol spelen in data-centra, automobiliteit en AI zijn de belangrijke sectoren. En deze zijn steeds verder aan het ontwikkelen. Nadat dit goed gezien werd door investeerders schoot Nvidia omhoog, het staat inmiddels op ATH. PetreaInvest was al positief over Nvidia en is enkel positiever geworden.

Salesforce en Crowdstrike zijn bedrijven die zonder meer hebben geprofiteerd van Covid. Wij denken dat het ook zonder deze influx in klantbestanden met een hoge snelheid verder ontwikkelen. De cloud is onderdeel van de huidige maatschappij geworden en zal zich uitbreiden. Daarmee wordt beveiliging steeds belangrijker, met name cybersecurity. Hackers ontwikkelen nieuwe manieren om te hacken, zo ook dienen bedrijven nieuwe manieren te bedenken om zich te verdedigen. Wij zien deze bedrijven als cruciale factoren in de (IT)maatschappij.

PetreaInvest sluit de week op 168.8. Dat is een stijging van 0.8% tov een week geleden.

More Posts

Het jaar 2021

Het jaar 2021 Het jaar is afgesloten met een koersstijging van 33% de koers ging van 150,1 naar 199,9. (2020 index = 100) In de

Send Us A Message

Dutch NL English EN