Week 30: FOMC, Big-Tech earnings en China – VS spanning.

Afgelopen week stond voor veel beleggers in het kader van de big-tech earnings. De FED deed uitspraken omtrent inflatie en het afbouwen van monetaire stimulus en de spanning tussen China en de VS gaat door.

De big-tech earnings bepalen geregeld het sentiment van de sector. Deze week waren Apple, Amazon, Facebook, Google en Microsoft, onder andere, aan de beurt.

De earnings waren in het geheel uitstekend naar eigen inschattingen van de bedrijven. De consensus van analisten daarentegen is niet altijd gehaald. De vooruitzichten zijn terughoudend ten opzichte van het afgelopen jaar, dit is logisch gezien de winstgroei afgelopen jaar enorm was door de Covid pandemie en het thuiswerken. 

Google is de grote winnaar van de week. Earnings en analist consensus gepasseerd door advertentie-inkomsten die boven verwachting waren. De vooruitzichten van Google zijn onveranderlijk positief.

Apple heeft 50% meer Iphones verkocht maar men is terughoudend met de verwachtingen voor de komende tijd. 

Amazon is de grote verliezer van de week. Afgelopen jaar is het bedrijf enorm veel gegroeid. Iets wat onmogelijk met dat tempo door kan blijven gaan. Het bedrijf heeft goede earnings, maar is geprijst voor perfectionisme. En dat is niet reëel. Op de resultaten is Amazon maar liefst 7.5% gekelderd. Dit trok de big-tech en eigenlijk de hele beurs naar beneden. 

Facebook heeft goede earnings, maar een terughoudende verwachting. Elk jaar rond deze tijd zegt Facebook dat de groei die ze hebben meegemaakt ongekend is en niet door blijft gaan. De beurs reageert daar terughoudend op en zet de koers lager. 

Ook Microsoft heeft goede earnings, maar een terughoudende verwachting. Als de work-from-home tijd ten einde loopt, zijn deze winstontwikkelingen niet te behouden. 

Al deze bedrijven verwachten met een hoog tempo te blijven groeien, maar dit is een moment geweest om een rondje winst te nemen.

Naast de big-tech waren er ook veel andere bedrijven die met earnings kwamen. Grotendeels boven verwachting met enige terughoudendheid in vooruitzichten. 

De FED heeft bij de FOMC laten weten nog geen middelen af te bouwen tot de economie zich volledig heeft hersteld. Wel zeggen zij dat in tegenstelling tot initieel geclaimd de inflatie waarschijnlijk niet een tijdelijke fase is maar een langere tijd aanwezig zal zijn. 

Chinese bedrijven hebben het zwaar. De CCP gooit anti-trust na anti-trust tegen bedrijven aan en reguleert zwaar. De VS gooit de deuren dicht voor veel Chinese bedrijven en blokkeert nieuwe beursnoteringen van deze bedrijven op de Amerikaanse beurzen. Deze bedrijven worden qua P/E ratio erg goedkoop, maar de politieke factoren maken het een gedurfde stap om in te stappen in deze bedrijven. 

PetreaInvest is positief over de ontwikkelingen en vooruitzichten van de bedrijven in haar portfolio. 

PetreaInvest sluit de week op 187.5, 2.3% lager dan vorige week.

More Posts

Het jaar 2021

Het jaar 2021 Het jaar is afgesloten met een koersstijging van 33% de koers ging van 150,1 naar 199,9. (2020 index = 100) In de

Send Us A Message

Dutch NL English EN