Week 36: Hoge inflatiecijfers, tapering van monetaire stimulus

De week begint goed. Maandag was de beurs in de VS gesloten wegens Labor Day, maar in de rest van de beurzen was volle handel. De AEX behaalde een nieuwe ATH, maar deze hield geen stand gedurende de week.

De Europese Centrale Bank heeft besloten hun opkoopprogramma’s af te bouwen. Dit houdt in dat de monetaire stimulus wordt afgebouwd. Dit wordt als negatief gezien op de beurzen omdat er minder geld in wordt gepompt en de valuaties zodoende wellicht aan de hoge kant zijn. Ook kan dit betekenen dat er binnen niet te grote termijn een renteophoging komt, waardoor geld lenen minder aantrekkelijk wordt voor bedrijven en de groeiratio zodoende afneemt.

De markten in de VS reageren hier ook op. De FED is nog niet begonnen met taperen, maar daar zijn ook berichten over om dat plaats te laten vinden. Kan deze aanzet in de EU betekenen dat de FED binnenkort, sneller dan verwacht, volgt? Dat kan een kortstondige correctie van de beurzen teweeg brengen. PetreaInvest verwacht een correctie, maar in plaats van timen investeren wij liever in toekomstige verwachtingen van bedrijven en haar valuaties. Zie ook Kopen of wachten? Beleggen in volatiele tijden. 

Negatief nieuws omtrent Covid weegt ook op de beurs. De regering van de VS probeert een mandaat te introduceren die vaccinaties vrijwel verplicht. Gezien Amerika zeer gesteld is op haar vrijheden landt dit niet erg positief. 

De markten sluiten lager dan de week ervoor. PetreaInvest sluit de week op 194.5. Dit is 0.9% lager dan voorgaande week. 

We hebben een belang genomen in de TKH van 5% van onze portefeuille.Week 33 TKH (Tweka) positie ingenomen Dit bedrijf is genoteerd aan de Amsterdamse Midcap en maakt kabels voor o.a. windmolen, camerasystemen en machines voor het maken van auto banden. Daarvoor hebben we Abbv, Vrtx en JD verkocht omdat de koersen van deze bedrijven al geruime tijd stilstaan. Deze verandering pakte goed uit omdat de koers van TKH 15% steeg in de afgelopen paar weken en de koers staat nu op 52 euro. Ook zijn we hiermee iets minder dollargevoelig. We denken dat de koers richting de 60 euro kan binnenkort. TKH voldoet niet aan 15 winstgroei per jaar maar moet nog een inhaalslag maken omdat deze achtergebleven is.

We hebben een enorme koersstijging gehad sinds 2020. De koers ging van 100 naar 194,5. De vraag is hoe verder? De aankomende jaren zal deze stijging niet zo hard zijn. De koersen zijn harder gestegen dan de bedrijfswinsten dus enige consolidatie zal optreden is onze verwachting. De economische groei is op zijn top en zal langzaam gaan afnemen. De verwachting voor de S&P 500 van analisten voor eind 2021 lopen uiteen van 4100 – 4700 punten. De koers staat nu op 4450. Voor eind 2022 is de consensus voor de S&P 500 van ca. 5000. De winst per aandeel voor 2021 op $202 en voor 2022 op $225. Onze portefeuille zal niet achterblijven qua koersontwikkeling en zien voor 2022 een hoger koers van PetreaInvest.

Onze PetreaInvest selectie is gebaseerd op 15%+ winstgroei en dit zal op langere termijn tot uitdrukking komen.

More Posts

Het jaar 2021

Het jaar 2021 Het jaar is afgesloten met een koersstijging van 33% de koers ging van 150,1 naar 199,9. (2020 index = 100) In de

Send Us A Message

Dutch NL English EN