Week 37: Hoge spanningen op de beurzen

Wat begon als een stabiele week liep aan het eind van de week op in spanningen. Situaties in China zorgen dat de beurzen een pas op de plaats doen en zoekende zijn naar richting. 

Dat China het al een tijd moeilijk heeft door politische invloeden is geen geheim. De CCP grijpt op vele sectoren in. Voor veel investeerders is de Chinese markt inmiddels te volatiel en onzeker. Zo zijn grote bedrijven als Alibaba zo’n 50% gedaald ten opzichte van het hoogtepunt door reguleringen vanuit de overheid. De Chinese beurs is afgelopen week meer dan 4% gezakt.

Gebeurtenissen op de Chinese markten hebben veelal enige spillover naar overige markten. Al helemaal wanneer er grote bedrijven in de problemen zitten. Vastgoedbedrijf Evergrande zit knel. Het bedrijf is zo goed als failliet en heeft torenhoge schulden. De Chinese overheid lijkt niet bereid in te grijpen. Voor de vastgoedmarkt wereldwijd is dit een groot probleem. En zodoende reageren de markten hier op met negativiteit door winsten te nemen. Evergrande zelf stort qua waardering geheel in. 

Er komen hierbij voor velen beelden naar boven van het begin van de financiële crisis in 2008. Toen was het een soortgelijke situatie, in de VS.

De beurzen staan hoog, tapering moet nog beginnen, inflatiecijfers zijn aan de forse kant en de angsten zijn merkbaar in volatiele intra-day bewegingen. Een gedachte is dat, wanneer de Chinese overheid niet ingrijpt om Evergrande van instorten te redden, het een prelude kan zijn voor een forse correctie op de markten. 

Komende week zijn de ogen gericht op het rentebesluit van de FED. Verwachting is dat dit nog wel een tijdje uitblijft, maar “hawkish” signalement kan de volatiliteit van de markten verhogen. 


PetreaInvest sluit de week op 194.3. Dit is nagenoeg vlak ten opzichte van de week ervoor.

More Posts

Het jaar 2021

Het jaar 2021 Het jaar is afgesloten met een koersstijging van 33% de koers ging van 150,1 naar 199,9. (2020 index = 100) In de

Send Us A Message

Dutch NL English EN