Week 39: Aanhoudende inflatieangst, taper nieuws en toenemende gasprijzen.

Afgelopen week stond in het teken van angst op de beurzen en onrust omtrent hoge prijzen. De inflatie is hoog en de verwachting is dat deze toch wel een tijdje gaat blijven en wellicht zelfs nog verder oploopt. In de VS zijn normale producten met zo’n 3.5% in prijs gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Voor inflatie inclusief energiekosten loopt dit op naar 4.3%. De angsten dat dit verder oploopt voor het afneemt, of dat het zelfs blijvend is, zijn hoog. Ook in de FED zijn er leden die hierover bezorgd zijn. FED voorzitter Powell blijft echter van mening dat het een tijdelijk verschijnsel is. 

De grootste boosdoeners van inflatie zijn energiekosten. Olieprijzen en gasprijzen vliegen omhoog. Dit verschijnsel is niet enkel in de VS aanwezig. Ook in Europa hebben wij te maken met de hoogste inflatie sinds de crisis in 2008. Het inflatieniveau in de Eurozone staat momenteel op 3.4%.

Wat voor gevolgen heeft dit? De Europese Centrale Bank heeft als doelstelling een inflatie van 2% te behouden. Een hogere inflatie, zoals nu het geval is, kan tot gevolg hebben dat steunmaatregelen sneller worden afgebouwd. Ditzelfde geldt voor de VS. De FED heeft al meermaals meegedeeld dat zij haar stimulus wil afbouwen. Powell heeft onlangs meegedeeld dat de opkoop van obligaties dit jaar nog wordt afgebouwd. Deze Tapering van stimulus in de markten kan negatief uitpakken voor veel beleggingen. De tapering is de eerste stap is het normaliseren van de markten. De volgende stap is een renteverhoging. Hierdoor wordt geld lenen moeilijker. Dit treft met name de grote groeiers op de beurzen. Wanneer de renteverhoging wordt aangekondigd is een correctie op de markten te verwachten.

De beurzen reageerden over het algemeen erg negatief op deze berichten. Veel bedrijven bevinden zich na deze week in ‘correctie territorium’ of zelfs in een beer-markt, wat een pullback van 10-20% ten opzichte van het 52-weekse hoogtepunt indiceert. Dit zijn met name bedrijven met een heel hoge P/E. Bedrijven die het uitstekend doen in een groeiende “bullish” beurs, maar net zo hard naar beneden gaan in een angstige beurs – bearish. 

Komende weken blijven de ogen gericht op de FED en op de vraag of de economische groei de inflatie voor kan blijven. Als de inflatie sneller toeneemt dan de groei, dan hebben we te maken met een stagflatie. Een stagflatie is een situatie waarbij inflatie hoog is, groei afneemt en werkeloosheid hoog is. Het proberen aan te pakken van één van deze factoren heeft als gevolg een verslechtering van een andere. In dit geval kan het pogen in te dammen van inflatie werkloosheid verhogen. Zodoende zijn de ogen ook gericht op de werkloosheidscijfers die komende week weer worden gepubliceerd.

PetreaInvest sluit de week op 187.2. Dit is 3.6% lager dan vorige week.

More Posts

Het jaar 2021

Het jaar 2021 Het jaar is afgesloten met een koersstijging van 33% de koers ging van 150,1 naar 199,9. (2020 index = 100) In de

Send Us A Message

Dutch NL English EN