Week 40: Volatiele beurzen met koers-schommelingen van meerdere procenten per dag

De afgelopen week was geen goede week voor mensen die graag met hoge hefboomproducten spelen. Koers-schommelingen van meerdere procenten binnen een dag is een erg hoge volatiliteit. PetreaInvest gebruikt geen hefbomen omdat deze te gevoelig zijn voor intra-day veranderingen en zodoende zitten wij elke storm uit zonder slapeloze nachten.

De beurzen openen wereldwijd maandag in het rood. De Evergrande situatie in China zorgt voor veel onzekerheden op de markten en men vind het tijd zich te positioneren voor een correctie. Er zijn meerdere black-swans evenementen gaande. Oplopende inflatie, rente en energieprijzen die de pan uit vliegen. Deze factoren kunnen de economische groei in de weg staan.

De trend van de week lijkt hiermee negatief te zijn. Na deze forse rode dag volgt een relief rally op Dinsdag. Woensdag openen de beurzen in de EU rood, maar trekken in de loop van de dag door banenraportages bij. De markten in de VS volgen deze trend en sluiten nagenoeg vlak.

Donderdag lijkt de markt te zien dat het wellicht een overreactie was en de beurzen vliegen omhoog. Zou de trend van de afgelopen weken doorbroken zijn? De ene dag meerdere procenten in de min, de volgende dag meerdere in de plus indiceert een onzekere markt en hoge spanning. Vrijdags sluit de markt vrijwel gelijk met de sluit van voorgaande week. De banencijfers in de VS vallen tegen, maar dit is voor de beurs een goed teken enerzijds en slecht anderzijds. Slechtere banencijfers kan inhouden dat de gevreesde tapering van de FED later gaat plaatsvinden, wat goed is voor bedrijfsvaluaties. Anderzijds is het een slecht teken voor de economie. 

Om meer werknemers aan te trekken zullen de lonen naar waarschijn omhoog moeten. Wat de winstgroei van bedrijven doet afnemen. Ook betekent een stijging van lonen veelal een stijging van prijzen voor producten. Wat de inflatie enkel verder doet toennemen. De Centrale Banken zullen hierop moeten ingrijpen. 

De onzekerheid blijft aanhouden en een richting op korte termijn is lastig aan te wijzen. Op langere termijn zit PetreaInvest confortabel gepositioneerd in innovatieve bedrijven met een gezonde winstgroei. Gebeurtenissen op de korte termijn zijn ruis op de lange termijn. 

PetreaInvest sluit de week op 186.5. Dit is 0.3% lager dan voorgaande week.

More Posts

Het jaar 2021

Het jaar 2021 Het jaar is afgesloten met een koersstijging van 33% de koers ging van 150,1 naar 199,9. (2020 index = 100) In de

Send Us A Message

Dutch NL English EN