Week 47 – 48: Inflatie, Taper en Omicron

De angsten zijn op de beurs te zien. Met de opkomst van de Omicron-variant, hoge inflatie en een negatief sentiment reageerde de beurs negatief. Men neemt winst en zet wat geld aan de zijlijn voor een pullback. 

De erg hoge inflatie vergt een versnelde taper van de monetaire stimulus die de centrale banken in de markten hebben gestopt. FED voorzitter Powell veranderde zijn toon. Waar hij eerst de inflatie bleef beschouwen als ‘transitory’, ofwel tijdelijk, nam hij die woorden terug. De beurs reageert hier op met meerdere rode dagen en grote intra-day swings. De markt bereidt zich voor op rente-verhogingen. 

In andere delen van de wereld is het ook niet raak. De China-VS spanning is hoog. Besluiten vaan weerszijde hebben de hele Chinese markt doen instorten. Er heerst een angst voor het ‘deslisten’ van Chinese bedrijven op de beurzen van de VS. Hierdoor neemt de handelbaarheid van deze bedrijven af, met zodoende een enorme waardevermindering op de aandelen. PetreaInvest heeft enkele maanden geleden het besluit genomen om onze posities in China volledig te beëindigen wegens het geopolitische machts-spel.  

De beurs kan op negatieve berichten omtrent covid erg fel reageren en een grote pullback niet onverwachts. De centrale banken kunnen de klap moeilijk nogmaals opvangen, omdat dit voor een nog hogere inflatie zal zorgen. Supply chains hebben het zwaar en de olieprijzen staan nog hoog.

Het zijn de donkere dagen voor kerst.

PetreaInvest is positief op haar filosofie en kijkt op de lange termijn.

PetreaInvest sluit de week op 192,3. Dit is 2.6% lager dan voorgaande week

More Posts

Het jaar 2021

Het jaar 2021 Het jaar is afgesloten met een koersstijging van 33% de koers ging van 150,1 naar 199,9. (2020 index = 100) In de

Send Us A Message

Dutch NL English EN