Het jaar 2021

Het jaar 2021

Het jaar is afgesloten met een koersstijging van 33% de koers ging van 150,1 naar 199,9. (2020 index = 100) In de eerste 4 maanden werd de grootste stijging bereikt met 25% daarna kwam er onzekerheid door de ontwikkelingen in de rente die, door toenemende inflatieangst, een opwaartse druk ondervindt. De toenemende inflatie komt door met name de supply chain verstoringen die door de corona zijn ontstaan. Daarnaast is door het stimuleren van de economie, d.m.v. een toename van de geldhoeveelheid van de centrale bank in de VS, de inflatie toegenomen. De angst is nu dat de inflatie te veel oploopt en de centrale bank de afbouw van deze stimulering versneld en de rente zal moeten verhogen. De laatste centrale bank vergadering in december gaf aan dat de afbouw van de geldhoeveelheid en de rente versneld omhoog zal gaan. De verwachting is dat de rente in 2022 3 keer een kwart procent omhoog zal gaan. Er zijn economen zoals Goldman Sachs welke verwacht dat dit 4 keer zal gebeuren. De dollar is in de verslag periode 5% sterker geworden en dus 5% bijgedragen aan de 33% koersstijging.

De winsten van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven zijn in 2021 op gemiddeld $208 per aandeel uitgekomen en dat is een stijging van 50% na de grootte dip in 2020 van $140. De consensus van analisten voor 2022 is een winst per aandeel van $225 en voor 2023 een winst per aandeel van $245.

De verwachting van analisten voor de koers van de S&P 500 voor 2022 zijn ca. 5000 en voor 2023 5500 met een bandbreedte van +/-5%. De S&P 500 is 2021 afgesloten met een koers van 4677.

De koersstijging van PetreaInvest fonds is met name gedragen door de top 10 grote bedrijven in onze portfolio zoals Google, Microsoft, Facebook, Apple, Nvidia, ASML  en ook de kleinere Twentse kabel holding (TKH). 70% van onze fondsen in de portfolio hebben een koersontwikkeling laten zien die achtergebleven is t.o.v. de winstgroei die het fonds heeft gerealiseerd in 2021. Dit heeft te maken met de drukkende renteontwikkeling en corona effecten zoals verstoorde supply chain. De koers van Amazon heeft sinds september 2020 niets gedaan we denken dat in 2022 deze koers weer kan stijgen. Dit geldt bv. ook voor Visa, er wordt niet gewikkeld dus geen credit kaart gebruik. Ook de snellere groeiers in de technologiesector hebben last van de toenemende rente en daarmee een druk op de koersontwikkeling. De koerswinst verhoudingen van deze bedrijven worden lager en daarmee wordt de waardering voor langere termijn aantrekkelijker. We verwachten voor 2022 dat deze fondsen weer mee zullen doen.

Eind 2021 bestond de portfolio uit 57 fondsen. De top 15:

 • Googl 9,9%
 • MSFT 8,6%
 • FB 7,6%
 • Apple 5,8%
 • Amzn 4,3%
 • Pypl 3,5%
 • United Health 2,4%
 • Visa 2,4%
 • Adobe 2,2%
 • Amat 2,2%
 • Nvidia 2,2%
 • Align Tech 2,0%
 • NXP 1,9%
 • ASML 1,8%
 • Salesforce 1,8%

53 fondsen zijn van Amerikaanse bedrijven en 4 Nederlandse tw. TKH, ASR, ASML en ING.

Voor 2022 is onze verwachting dat de koers van PetreaInvest een verdere bescheiden groei zal laten zien. Onze fondsen zijn met name geselecteerd op 15% winstgroei per jaar. Dit wordt niet gehaald door alle fondsen maar door de aantrekkelijke waardering van het aandeel hebben we deze toch in onze portfolio. Denk bv aan ASR en ING. Oplopende rente maakt deze fondsen aantrekkelijker.

In de aankomende jaren zal de technologiesector een verdere groei laten zien, kunstmatige intelligentie, zelfrijdende auto’s, Metaverse ontwikkelingen, robotisering, ontwikkelingen van financiële producten, medische onderzoek en technologie zoals het modeleren van medicijn ontwikkeling, enz. Voor al deze onderwerpen zijn snellere computers en slimme software nodig. De strijd om talentvolle medewerkers is in volle gang met name in Amerika.

Mag duidelijk zijn dat corona bepaalde ontwikkelingen heeft versneld en ook duidelijk gemaakt dat chips een kritiek onderdeel is. Op dit moment is er een groot tekort hieraan. De auto-industrie gebruikt ca. 10% van de 70 miljard chips de jaarlijks gefabriceerd worden. De huidige moderne auto heeft ca. 150 chips aan boord maar een moderne elektrische auto ca. 3000. ASML profiteert hier enorm van evenals NVDA maar diverse andere bedrijven in onze portfolio zoals AMAT en TSM.

Onze aandelen zijn hierop gebaseerd en verwachten een verdere koersstijging de aankomende 5-10 jaar. Dat deze stijging gepaard zal gaan met correcties dat is zeker, te denken valt aan geopolitieke onzekerheden zoals de ontwikkelingen in de Oekraïne en ontwikkelingen in China.

More Posts

Send Us A Message

Dutch NL English EN